Dzisiaj jest 26 lis 2024, 10:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd: ---
Na początku zaznaczę, że jestem totalnym laikiem, nigdy nie miałem skutera ani motocykla ani nigdy na takowych nie jeździłem. Moja dziewczyna również.

Chcieliśmy dla niej kupić skuter, który służyłby jej do dojazdów do pracy w gorszą pogodę. Normalnie jeździ rowerem, ale przy dużym deszczu czy chłodzie musi się tłuc autobusami. Trasa ta ma 10km w jedną stronę i to byłby najczęstszy dystans jaki skuter by pokonywał.
Od czasu do czasu chcielibyśmy się też przejechać gdzieś w weekend, powiedzmy 100km w obie strony, czyli dobrze jakby skuter był dostosowany dla dwóch osób. Mój wzrost 173cm, waga 74, dziewczyna 167, 50kg, nie wiem czy to ma znaczenie ale podaję na wszelki wypadek.

Mieszkamy w Niemczech i chcielibyśmy wydać około 1500-2000 euro za nowy skuter. Oto modele, które do tej pory nam się spodobały i ich ceny mieszczą się w podanym przedziale:
- kymco like
- peugeot kisbee
- peugeot vivacity
- peugeot tweet
- piaggio zip - za mały?
Znalazłem też takie skutery, króre tu sprzedają w lidlu: https://www.nova-motors.de/motorroller/ ... star-weiss ale to chyba badziewie?

Co sądzicie o przedstawionych propozycjach? Polecacie, odradzacie? Jest coś lepszego za tą kwotę? Używany skuter raczej odpada, bo jak już wspomniałem, nie mam pojęcia co i jak i byłbym łatwą ofiarą oszustwa.

Liczę na Waszą pomoc, drodzy forumowicze!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Bugaon pisze:
Znalazłem też takie skutery, króre tu sprzedają w lidlu: https://www.nova-motors.de/motorroller/ ... star-weiss ale to chyba badziewie?

Silniki takie same jak przypadku skuterów z dalekiego wschodu ,czyli kopia 139QMB

Osobiście polecam coś z półki Piaggio/Gilera. Duża dostępność części ,mała awaryjność.

https://www.youtube.com/watch?v=wY-1Xa20Hb0 <= Zostaw SUBA! Dziękuję !

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/

*

Cytuj:
Silniki takie same jak przypadku skuterów z dalekiego wschodu ,czyli kopia 139QMB

Tutaj mówisz tylko o tym nova-motors? Kymco i Peugeout też mają silniki słabej jakości?

Z tego co zobaczyłem to jedynie piaggio zip (chyba za mały) oraz aprillia motard 50 (zbyt ścigaczowy wygląd) mają silniki o których piszesz i mieszczą się w budżecie. Przegapiłem coś?

Awatar użytkownika

Pojazd: Apka AF1 50/78 89r
Skutery prosto z marketu raczej odradzałbym, są one żywą chińską kopią chińskiego skuterka czyli taka pod klasa która jakością raczej nie grzeszy...

Peugeout lub PG będzie to najlepszy wybór bo Kymco też jest chyba chińskiej produkcji, skoro PG jest za małe to zastanówcie się nad wybranymi przez Ciebię sqt'ami Peugeouta lub coś z silnikiem Horizontal.

Piszę po polsku!
No... Przynajmniej staram się :)

Chcesz naklejki lub gadżety na skuter lub moto za free wbij tutaj :D

Apka od CHEJMaN'a :D Klik, klik! :D

Instalcje elektryczne do sqt/ moto na zamówienie.

*
Awatar użytkownika

Pojazd: zip 50
jestem posiadaczem piaggio zipa więc się mogę wypowiedzieć :D silnik niezawodny, kupiłem rocznego z przebiegiem 4k, obecnie jest blisko 20k, żadnych awarii, nigdy nie kupowałem żadnych części ani nic nie grzebałem, leje paliwo i olej do dozownika i jade :D

Trasy do 100km nie są problemem, osobiście czasami latałem do Rzeszowa ( 100km w jedną stronę, dawał spokojnie rade bez żadnego postoju ).

Także ogółem mogę polecić jako bardzo dobry skuter, gorzej jest natomiast z kwestią jazdy w 2 os bo rzeczywiście zipek jest mały, 2 osoby po 180cm i 75kg dają radę aczkolwiek miejsca jest mało, najlepiej jakbyście dopadli jakiś egzemplarz i się przejechali :P

Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia sr factory
Kymco są tajwańskie i jest to bardzo dobra propozycja cena względem jakości.
Polecam Ci model super8, a bardziej agresywny to super9.

Mój projekt hamownia http://forum.mieloch.pl/motorynka-simron-70cc-zielony-szatan-pomiar-hamownia-10-koni-t415495.html

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SR
Ja polecam od Siebie Gilere runner wygodny fajny skuterek . Albo aprilie sr 50 lub aprilie sr 50 factory . Fajna opcja jest tez derbi gp1 na wachaczu :)

Aprilia Sr'ka By Macieek
aprillia-sr-50-70-by-macieek-nowe-lampy-t415051.html
Wpadniesz do Sr'ki ?

Pojazd: kymco s9
Jako użytkownik kymco s9 od 8 lat , jakość materiałów dobra nie zdarzają się ,,głupie usterki" typu gwint puścił ,padł kopniak , coś się samo z siebie :mrgreen: odłamało , w dwu suwie silnik banalnie prosty , do dobrej jazdy wystarczy zdjąć blokady wygoda ok, jedynie dla bezpieczeństwa zmieniłbym opony z seryjnych na markowe bo słabo trzymają drogi

*

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Aktualnie lista kandydatów wygląda następująco:
- Kymco Like - fajny wyglad, cena ok
- Kymco Super 8 - wygląd ok, cena ok - ma jakieś przewagi poza większymi kołami nad Kymco Like?
- piaggio zip - za mały?, super cena - bardzo chętnie byśmy go kupili jakiby był dostatecznie duży, ma ktoś jeszcze doświaczenie w jeździe nim w 2 osoby?
- Aprilia SR Motard - nie podoba nam się design, wolelibyśmy kupić coś innego, czyba że to najlepsza opcja
- peugeot kisbee
- peugeot vivacity
- peugeot tweet
Na tej stronie http://beedspeed.com/html-pages/WhatEngine.htm znalazłem info, że te Peugeoty też mają chińskie silniki. Dyskfalifikuje je to?

Skutery których nie bierzemy pod uwagę:
- Gilera runner - cena o wiele za wysoka
- Aprilia SR 50 R - cena o wiele za wysoka
- Aprilia SR 50 Street - cena za wysoka
- Derbi - nie mają chyba sieci dystrybucji w Niemczech

Awatar użytkownika

Tak więc kymco super 8 jest po prostu większy odlike i oczywiście zupełnie inny wygląd.
Bierz jeszcze pod uwagę czy chcesz silnik 4t czy 2t obie wersje są w tych modelach.
Silnik 2t jest zrywniejszy ale oczywiście wiąże się to z większym spalaniem, natomiast 4t będzie bardziej łagodny lecz też duża przewaga to bardziej kulturalna i cichsza praca, bardziej żywotny silnik i mniejsze spalanie.

Mój projekt hamownia http://forum.mieloch.pl/motorynka-simron-70cc-zielony-szatan-pomiar-hamownia-10-koni-t415495.html

*

Chyba się przejdziemy niedługo do salonu Piaggio i zobaczymy jak w rzeczywistości wygląda ten model zip. Może będą mieli wersję 2t i 4t na stanie, to porównamy, aczkolwiek wydaje mi się, że jakby co to weźmiemy 4t, bo nie lubimy tych głośnych silników.

Jak się okaże, że zip jest za mały to sie przejdziemy obejrzeć Kymco i tam cos wybierzemy.

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco S9 LC
Imię: Kuba
Tylko Kymco Super 9, bezawaryjna maszyna..
9400KM bez jakiejkolwiek awarii.
Skuter zrywny i zwinny, przez jego dość dużą masę jest stabilny podczas jazdy, i nie nosi po pasie nawet w wietrzne dni.

Kymco Super 9 LC
Cylinder seria
Wariator seria - Rolki Malossi HT 7g
Sprzęgło seria - Sprężynki Hebo niebieskie
Docisk Hebo niebieski +60%
Wydech Tecnigas RS II

*

Dzisiaj byliśmy w dwóch salonach Piaggio i w żadnym nie mieli na stanie Zipa do obejrzenia. W obu umówiliśmy się, że jak przyjdą, to dadzą nam znać.

Przy czym w tym drugim salonie facet mówił, że praktycznie ten Zip jest jakościowo podobny do Peugotów z niższych półek czyli np. Kisbee, który tam miał u siebie. Czyli jest to najtańszy model, który warto brać pod uwagę i że on tak naprawdę też wszystko ma chińskie. Nie wiem, nie zachęciło mnie to do kupna. Wydaje mi się, że on chciał nas namówić na kupno Vespy, ale to przekracza znacznie nasz budżet i nie chcemy kupować takiego skutera jako pierwszego, żeby nie było nam szkoda gdy go gdzieś otrzemy.

Mimo wszystko jeśli ten skuter (Zip) pomieści jakoś nas oboje to myślę, że go kupimy, jeśli nie to będziemy odwiedzać salon Kymco.

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera Stalker Big Bore 77cc
Imię: Emil
Zipek bardzo fajny i wygodny skuterek , jeździłem taktownym tylko przerobionym pod ściganie sie na drag race. Ze swojego doswiadczenia polecę skuter który sam posiadam, gilera stalker który ejst równiez oparty na silniku p/g. Jest wygodny , zwinny i również wygodny jak piaggio zip, a ponadto wygodnie sie jeździ w 2 osoby :)

Gilera Stalker Big Bore 77cc™

Awatar użytkownika

Odwiedźcie salon kymco bez podejmowania pochopnych decyzji, bo jeżeli ma być to skuter dla dwojga to musicie przymierzyć się do wszystkich po kolei. Piaggio zip to raczej mały skuter i mało wygodny dla dwojga dorosłych ludzi.

*
Awatar użytkownika

Pojazd: zip 50
porównywać zipka do jakiegokolwiek chińczyka to nieporozumienie, ale nie będę sie wypowiadał - wystarczy doświadczyć w rzeczywistości i już wiadomo :wink:

polecam wam jednak brać silnik 2t, nieważne jakiego skutera wybierzecie :D 2t jest zdecydowanie bardziej dynamiczny i zrywny, a z tego co wyczytałem - zamierzacie jeździć we dwójkę. 50cc w 4t w 2 osoby - nie brzmi to zachęcająco :<

*

Chciałem powiedzieć, że wczoraj odebrałem Piaggio ZIP 50cc 2t z salonu. Wczoraj przejechałem pierwsze 10 kilometrów na nim. Jest ok, ale mam kilka pytań:
- czy to normalne, że przy odpalaniu trzeba lekko odkręcić manetkę gazu? Inaczej ma problem wystartować
- po przejechaniu tych 10km. trochę rura wydechowa śmierdziała jakby się coś w niej przepalalo, ale to chyba nic dziwnego? Tak jakby jakaś farba albo coś.
- mechanik który mi wszystko pokazywał w salonie mówił, że przy tych silnikach 2t praktycznie od razu można jeździć normalnie, nie trzeba mu w ogóle żałować gazu. Prawda to?

Ja jestem przyzwyczajony do jeżdżenia po mieście rower z kołami 28 cali, przesiadka na 10 cali była bolesna.

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
W nowym motorku powinien odpalać bez podkręcania manetki, praktycznie we wszystkich, na których dane mi było jeździć przy odkręceniu manetki do odpalenia silnika po prostu go zalewało. Te zapachy to normalka, wypala się farba na tłumiku, po jakimś czasie to minie. Z tym mechanikiem to bym się nie zgodził, tym bardziej jeżeli masz wersję chłodzoną powietrzem, nie pałuj od początku, bo długo się nie nacieszysz jazdą. Przede wszystkim rozgrzewaj silnik przed jazdą tak kilka minut. Co do wielkości kół to się nie dziw :D Nie dość, że im mniejsze koła, tym pojazd bardziej wywrotny to do tego dochodzi zawieszenie, które jest w przypadku skuterów na dobrej jakości jezdnie. Jazda po jakiś nierównościach odbija się na kręgosłupie i czasem odnosi się wrażenie, jakby nerki miały wypaść :D

Awatar użytkownika

Pojazd: Apka AF1 50/78 89r
Gummma pisze:
W nowym motorku powinien odpalać bez podkręcania manetki

I tak samo jest moim zdaniem, gdyby była to używka chyba większość zasugerowałby podniesienie przepustnicy ale czy w nowym zostałaby za nisko umieszczona? Raczej nie ale jeśli Ci to przeszkadza, to wkręć śrubkę od przepustnicy o 1/4-1/2 obrotu, jeśli ma w ogóle jakąkolwiek regulacje ten gaźnik, bo są takie które po prostu tylko są ;)

Porównanie roweru do skuterka trochę nie trafne :D

Co to normalniej jazdy od razu to tak samo jak Gummma, kiedyś producenci zaznaczali to, że nie można zapomnieć o okresie docierania silnika i wszystkich jego elementów, kupując np. Kaszlaczka miałeś w instrukcji taką informację, teraz im zależy tylko na tym, aby kupić pojazd i szybko zmienić go na nowszy, dając im zarobić :wink:

Piszę po polsku!
No... Przynajmniej staram się :)

Chcesz naklejki lub gadżety na skuter lub moto za free wbij tutaj :D

Apka od CHEJMaN'a :D Klik, klik! :D

Instalcje elektryczne do sqt/ moto na zamówienie.

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
bartekchejman Panie, może nie strasz ludzi? :D Ale pisząc na poważnie to coś w tym jest i bardzo denerwuje konsumenta. Ot taka zależność.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna