Dzisiaj jest 20 cze 2025, 13:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam mam 2t i żeby zmniejszyć spalanie hamuje silnikiem czyli kiedy widzę że jest już zapalone czerwone światło to puszczam manetkę. Wiem że jest to dobry sposób w 4t jednak słyszałem że w 2t kiedy spuszczę manetkę to silnik nie będzie smarowany. Czy to jest prawda? Jeżeli tak to proszę o opinię czy to może zaszkodzić silnikowi.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Silnik jest zawsze smarowany gdy jest dopływ mieszanki.

Obrazek
Fotki z prac:
http://www.fotka.pl/profil/MasterRacing/albumy/3,Malowanie/83981603,?najnowsze=1

Tytuł:

Pojazd:
A co sie stanie jak przejedziesz 50 - 100 m ... nic , gorzej jak bys tak jechal kilka km ale wiadomo ze nie da rady tak zrobic

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Keeway Flash '07 | Corolla E12
2t nie hamuje silnikiem.
Smarowanie zależy od obrotów.

Motoforce 50cc, Tecnigas Next, Malossi Multivar (hebo niebieskie +1500rpm, hebo +60, pasek Polini Speed)
v-max 70km/h GPS | 3,5l/100km
Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak up napisał w skuterze nie da się hamować silnikiem, tak samo jak odpalić na popych :P

COś tam czytałem że prze regulacji linki przy manetce bąź gaźniku im ją bardziej skrócimy tym lepsze smarowanie. oczywiście ja tylko o tym czytałem, więc prosze mnie tu nie wyzywać itp bo się na tym nie znam :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Keeway Flash '07 | Corolla E12
4t hamuje silnikiem dzięki zaworom, 2t po puszczeniu manetki jedzie "na luzie". A o tym triku z linką nie słyszałem ale wątpie w jego autentyczność.

Motoforce 50cc, Tecnigas Next, Malossi Multivar (hebo niebieskie +1500rpm, hebo +60, pasek Polini Speed)
v-max 70km/h GPS | 3,5l/100km
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Bmw e82
UNIKAĆ HAMOWANIA 2T JAK OGNIA W GACIACH !!!!!

Da się hamować silnikiem w skuterze zależy jak sprzęgło łapie . Np jedziesz szybko z góry gazem i puścisz na zero i hamuje

facebook.pl/weldonespawmichalak
Spawanie TIG. MAG . MMA - aluminium, stal nierdzewna, stal czarna itp

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Buhahah ktos napisal ze jak odpuscisz w skuterze gaz to jedzie na luzie xD Puknij sie... Sprzeglo odpuszcza zaleznie od regulacji na 3-5k obrotow, a powiedzmy ze ty jedziesz masz te 7 k i puszczasz manetke obroty prawie te same a tlok chodzi tam i spowrotem prawie bez smarowania...

Obrazek

Ku pamięci [*]
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Given pisze:
Buhahah ktos napisal ze jak odpuscisz w skuterze gaz to jedzie na luzie xD Puknij sie... Sprzeglo odpuszcza zaleznie od regulacji na 3-5k obrotow, a powiedzmy ze ty jedziesz masz te 7 k i puszczasz manetke obroty prawie te same a tlok chodzi tam i spowrotem prawie bez smarowania...

Ciekawa teoria, może wyjaśnisz mi czemu po puszczeniu manetki tłok nie ma smarowania ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
zygmuntkopara, Ponieważ,w 2T olej/mieszanke podaje dozownik,albo gaźnik. Jeżeli odpuścisz gaz jadąc z górki to przypustnica jest zamknięta i ani paliwo ani olej nie dostają się do komory spalania.A tłok w tym czasie wykonuje taką samą ilośc suwów dajmy na to 7k obrotów wału na minute bez smarowania.Zawsze należy przy zjeżdżaniu z górki lekko dodawac gazu aby miał jakie kolwiek smarowanie. W Większości skuterów sprzęgło łapie dzwon przy około 3-7k wyzej to już tylko tuningowane sprzęty,więc aby puściło dzwon i skuter jechał na ''luzie' czyli na obrotach jałowych,obroty musza spaść do 3 tysięcy.

Chcesz zobaczyć jeden z najlepszych projektów SuperMoto na forum? Kliknij !! Dziesiątki upów,Wiele modyfikacji,Obecnie już tuning na poziomie RACING,Napewno sie zainteresujesz!

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nawet nie wiedziałem, że jak się jedzie z górki to się nie smaruje, zawsze mi się zdawało żę jakoś się tam smaruje.
djlucek11, a co do odpalania to się da na popycha, bo sam tak robił, ale odrazu uprzedzam że jest to niezdrowe dla skuta:)

Zajrzyj-mój jog:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=70050
Zajrzyj -mój ogarek:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=204659
Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeżeliby patrzeć przez pryzmat Waszych wypowiedzi, to trzeba w 2T trzeba cały czas dodawać gazu, tak? I może jeszcze do tego jednocześnie naciskając hamulec? Bzdura! Pomyślcie logicznie, nawet gdy zjeżdżamy z górki bez dodawania gazu przepustnica jest minimalnie otwarta i mieszanka cały czas dochodzi, inaczej silnik by od razu zgasł. Jak wyobrażacie sobie jazdę z górki bez doprowadzania mieszanki ? Żeby silnik ciągle pracował MUSI mieć paliwo.

## POLINI ## <- Klik

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
krzysiek39 pisze:
zygmuntkopara, Ponieważ,w 2T olej/mieszanke podaje dozownik,albo gaźnik. Jeżeli odpuścisz gaz jadąc z górki to przypustnica jest zamknięta i ani paliwo ani olej nie dostają się do komory spalania.A tłok w tym czasie wykonuje taką samą ilośc suwów dajmy na to 7k obrotów wału na minute bez smarowania.Zawsze należy przy zjeżdżaniu z górki lekko dodawac gazu aby miał jakie kolwiek smarowanie. W Większości skuterów sprzęgło łapie dzwon przy około 3-7k wyzej to już tylko tuningowane sprzęty,więc aby puściło dzwon i skuter jechał na ''luzie' czyli na obrotach jałowych,obroty musza spaść do 3 tysięcy.

I chcesz mi powiedzieć, że tłok uderza bez iskry o głowice ? Jeżeli nie dostawałby mieszanki to chyba by gasł, czy może jedzie na samo powietrze ?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
dostaje mieszankę.
Minimalną bo minimalną ale dostaje.
Ja jadąc z górki lekko otwartą manetkę trzymam =]

Obrazek
Obrazek
http://www.facebook.com/ParkingPyrzowiceLIKEPrzy rezerwacji, jeśli dopiszecie, że jesteście z forum"Mieloch"RABAT

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dokładnie, smarowanie jest, ale dosłownie minimalnie, ja mam zrobiony na manetce delikatny luz na początku, dlatego przy jeździe z górki poprostu lekko naciągam linke, tak, że różnica predkości spada, wiadomo...Ale i hamuje. Smarowanie zawsze jest, chociaz naprawde jest minimalne. Nie polecam Jechania tych 100m z górki bez gazu. Moje zdanie. Dziękuje, dowidzenia. :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tak jak koledzy wyżej,smarowanie jest od jałowych obrotów.Dwoma słowami: Nie Polecam! :)

Chcesz zobaczyć jeden z najlepszych projektów SuperMoto na forum? Kliknij !! Dziesiątki upów,Wiele modyfikacji,Obecnie już tuning na poziomie RACING,Napewno sie zainteresujesz!

Tytuł:
*

Pojazd:
krzysiek39 pisze:
Tak jak koledzy wyżej,smarowanie jest od jałowych obrotów.Dwoma słowami: Nie Polecam! :)

jeszcze przed chwilą pisałeś, że w ogóle nie ma

Tytuł:

Pojazd: Brak :O
Dobra dobra, przecież pompka jest napędzana wałem.. czyli gdzie ten olej sie potem podziewa?, skoro piszecie że nie dociera do cylka to gdzieś musi dochodzić?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
krzysiek39, jesteś mistrzem kamuflażu. Zmieniasz zdanie jak kameleon. :lol:

## POLINI ## <- Klik

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera Runner
Jeśli jakaś górka jest albo dojeżdżam do świateł to puszczam gaz i jadę "na luzie". Przecież silnik cały czas musi dostawać mieszankę, aby nie zgasł. Nie daleko mnie jest taka górka i przez jakieś 500m jadę z niej nie dodając gazu, sądzicie, że to może zaszkodzić tłoku? Ja wątpie. Tak samo można by powiedzieć, że gdy skuter chodzi na wolnych obrotach to też mu szkodzi. Wtedy też tłok chodzi.

KUPIĘ YASUNI C16 P/G stan bdb

Kontakt: puzon20@gmail.com

Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, 21:13 przez Vexoo, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna