Dzisiaj jest 08 lut 2025, 14:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ehh. Praktycznie u żadnego producenta moc jest wyższa o parę koni niż na papieren. Jakby było mniej od nowości to by wychodziło że kupiłeś coś co jest wybrakowane bo ma mniej mocy niż jest deklarowanej.

Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: GOLFS ROYCE TRZECI
br3w pisze:
jest wyższa o parę koni niż na papieren

ale po latach trochę kucy ucieka (czyli moc spada )

a co do tematu to moze koś z was kupuje Top gear (miesięcznik) ro jakos przed wakacjami wzieli do testu seata exeo (TDI) silnik wersja 170 km pojechali na hamownie wyskoczyło im 184 km i 20 Nm więcej niz seria (nie pamiętam dokładnie)
Rowan, zadajesz pytanie jaki producent ma zysk na tym ze zaniza moc
ja tez tego nie wiem ;/
ale (bycmoze) wynika z rożnych warunków atmosferycznych podczas pomiaru tzn. temp. wilgotność powietrza, wysokości na poziomem morza - to moze byc wiele róznych przyczyn rożnych odczytów

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
JaJeCkO, ogólnie to w Niemczech płacisz więcej podatku lub ubezpieczenia (nie pamiętam) jakoś mi tata mówił od pojemności, mocy, dlatego może być zaniżana katalogowo.

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Stasiu2,
jest takie cos ale to chyba tylko od pojemności

a pyzatym jak wycisnąć więcej z silnika (tuning) to chyba będzie wytwarzane więcej CO2 czyli może być problem z wjazdem np, do centrum berlina

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
JaJeCkO pisze:
Stasiu2,
jest takie cos ale to chyba tylko od pojemności

a pyzatym jak wycisnąć więcej z silnika (tuning) to chyba będzie wytwarzane więcej CO2 czyli może być problem z wjazdem np, do centrum berlina

Bodajże to chyba było właśnie od mocy,bo VW wypuścił silnik 1.8 o mocy 75km (były również wersje 90km) chyba właśnie ze względu na ten przepis. [ I zaraz znowu ktoś napisze,że odezwał się golfiarz? ]

Co do silników diesla BMW, to mogę dodać,że tragiczny jest 2.5 TDS(silnik bardzo delikatny, często siada pompa i ciężko zapala - szczególnie ciepły). Ogólnie beemka robi dobre benzyniaki(ciekawym silnikiem na "tamte" czasy był znany Vanos - zmienne fazy rozrządu),ale w dieslach coś jej zbytnio nie idzie(być może te nowe są już "dobre").

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jacek987,

golfiarz ;p

al ten silnik to ma 20 lat twraz z 1,8l benzyna robią co najmniej 150 km

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Hmmm jak większość tutaj polecam 1.9 tdi starszy model( 110, 130, 150km:)
Spalanie utrzymuje się w granicy 5l przy normalnej jeździe:)
Wiem co pisze bo tata wujek kuzyni mają takie silniki i są bardzo zadowoleni duża moc moment obrotowy i bardzo ekonomiczny:)
Polecam jeszcze diesel typu Common Rail Hyundaia:)
teraz tata ma 1,5 CRDi 110 km z tej pojemności to jut dużo wg. mnie:P
I spalanie 5, 5,5 litra to jest coś:P
Dla niedowiarków:
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Hyu ... 010,725260

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=2300966#2300966
<-<-<-SENDA :twisted:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
top-717, Hyundai bardzo dobra niedoceniona marka. :)

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:

Pojazd:
Stasiu2 pisze:

Podobnie zresztą jak Kia.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Stasiu2 pisze:

Van Holden pisze:
Stasiu2 pisze:

Podobnie zresztą jak Kia.

Nie wiedziałem że są na tym forum ludzie którzy wiedzą takie rzeczy :)
Większość uważa tylko Audi VW BMW za porządne marki ale to już nie te czasy że audi żadzi:P

Tytuł:

Pojazd:
Czy tego chcemy, czy nie - taka jest prawda. Ostatnim czasem Kia (przede wszystkim dzięki wyposażeniu, cenie i jakości modeli Venga, Ceed, Carens, Sportage) stała się bardzo konkurencyjna. Trzeba to im oddać. Japończycy jeszcze kilkanaście lat temu też mieli pod górę, a teraz - są niemal wyznacznikiem rynku. Jeśli miałbym do wyboru np. Kię Venga, Opla Merivę i Toyotę Auris (modele salonowe 2010) wziałbym Kię. Przewaga cena/wyposażenie/jakość na rywalami jest wprost miażdząca.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Van Holden pisze:
Czy tego chcemy, czy nie - taka jest prawda. Ostatnim czasem Kia (przede wszystkim dzięki wyposażeniu, cenie i jakości modeli Venga, Ceed, Carens, Sportage) stała się bardzo konkurencyjna. Trzeba to im oddać. Japończycy jeszcze kilkanaście lat temu też mieli pod górę, a teraz - są niemal wyznacznikiem rynku. Jeśli miałbym do wyboru np. Kię Venga, Opla Merivę i Toyotę Auris (modele salonowe 2010) wziałbym Kię. Przewaga cena/wyposażenie/jakość na rywalami jest wprost miażdząca.

Mój tata miał do wyboru AUDI A3 2004 rok 2.0 TDI 140KM a Hyundai Accent 2009 rok 1.5 CRDI 110km...
Jak wiadomo do Audi jest z 5 tysięcy dokładki:) A Do hyundaia wsiadasz i jeździsz 5 lat bez dokładki :P
Dla was wszystko jest takie fajne bo Audi to Audi zaróbcie kupcie starsze auto to się dowiecie ile to kosztuje wtedy wolelibyście kupić prawie nowego brzydkiego Hyundaia zamiast piękniej starszej audi-cy:)
Taka prawda:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
top-717, mój tata kupił w 1999 roku Hyundaia Accenta 1.5 98koni (coś tam było robione w salonie) najwyższa wersja wyposażenia, robiona była chłodnica bo wpadł w nią wróbelek i zaczeła puszczać, dopiero teraz po 210tyś siadła uszczelka pod głowicą i olej puszczała, blacha robiona zawsze na czas, mama do dziś śmiga. :)

PS. Nie wspominam o klockach itp. :wink:

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Stasiu2 pisze:
top-717, mój tata kupił w 1999 roku Hyundaia Accenta 1.5 98koni (coś tam było robione w salonie) najwyższa wersja wyposażenia, robiona była chłodnica bo wpadł w nią wróbelek i zaczeła puszczać, dopiero teraz po 210tyś siadła uszczelka pod głowicą i olej puszczała, blacha robiona zawsze na czas, mama do dziś śmiga. :)

PS. Nie wspominam o klockach itp. :wink:

Jak widać nie ma się co oszukiwać że Audi rządzi:)

Tytuł:
*

Pojazd:
top-717 pisze:

Dobre :mrgreen: No, ale sorry, sam nie jeździłeś pewnie innymi autami i dlatego tak mówisz... No, ale niech Ci będzie, że jest super...
br3w, eehhh... Myśl co chcesz, ale siedzę w tym już długi czas i większość tych profesjonalnych zakładów zawyża moc.
Proszę bardzo, cytuje tutaj fragment wypowiedzi pewnego znajomego tunera z Pleszewa, który wytłumaczył czemu tak dziwnie wychodzi bardzo fajnie.
"Jeśli chodzi o kreatora mocy, mam akurat mieszane uczucia.
Proszę zajrzeć na ich stronę i zamieszczone tam wykresy.
Jakoś dziwnym trafem, jeszcze żadne auto nie miało u nich seryjnej mocy..a broń Boże niedostatków.
Każde hojnie obdarzone ...daje do myślenia, nieprawdaż ?
np. golf 5 1.9tdi, seria 105PS i 250 Nm...u nich, dziwnym trafem 114 PS i 295 Nm :!: ..po modyfikacji niby ... 148PS i 366 Nm... wszystko ok, moc taka jest do uzyskania z tego silnika, ale ...jako że zjadłem zęby na tych silnikach , moment obrotowy, po przekroczeniu 320-330Nm (spotykałem takie które musiałmy mieć nie więcej niż 310) dwumas wibruje aż plomby wypadają, a powyżej 350 Nm, po krótki mczasie najzwyczajniej sprzęgło się ślizga.
Skoda Roomster, ten sam silnik (seria 105/250) tutaj 120/283, po modzie 145/358.
Albo z moim postrzeganiem świata jest coś nie tak, albo ktoś usilnie próbuje stworzyć nową rzeczywistość. Jak w polityce ..."nowa lepsza jakość"."

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rowan pisze:
top-717 pisze:

Dobre :mrgreen: No, ale sorry, sam nie jeździłeś pewnie innymi autami i dlatego tak mówisz... No, ale niech Ci będzie, że jest super...
br3w, eehhh... Myśl co chcesz, ale siedzę w tym już długi czas i większość tych profesjonalnych zakładów zawyża moc.
Proszę bardzo, cytuje tutaj fragment wypowiedzi pewnego znajomego tunera z Pleszewa, który wytłumaczył czemu tak dziwnie wychodzi bardzo fajnie.
"Jeśli chodzi o kreatora mocy, mam akurat mieszane uczucia.
Proszę zajrzeć na ich stronę i zamieszczone tam wykresy.
Jakoś dziwnym trafem, jeszcze żadne auto nie miało u nich seryjnej mocy..a broń Boże niedostatków.
Każde hojnie obdarzone ...daje do myślenia, nieprawdaż ?
np. golf 5 1.9tdi, seria 105PS i 250 Nm...u nich, dziwnym trafem 114 PS i 295 Nm :!: ..po modyfikacji niby ... 148PS i 366 Nm... wszystko ok, moc taka jest do uzyskania z tego silnika, ale ...jako że zjadłem zęby na tych silnikach , moment obrotowy, po przekroczeniu 320-330Nm (spotykałem takie które musiałmy mieć nie więcej niż 310) dwumas wibruje aż plomby wypadają, a powyżej 350 Nm, po krótki mczasie najzwyczajniej sprzęgło się ślizga.
Skoda Roomster, ten sam silnik (seria 105/250) tutaj 120/283, po modzie 145/358.
Albo z moim postrzeganiem świata jest coś nie tak, albo ktoś usilnie próbuje stworzyć nową rzeczywistość. Jak w polityce ..."nowa lepsza jakość"."

Dobreee w sumie masz racje ale teraz pomyśl żyjesz w POLSCE nie wiem jak ty albo ja będę zarabiał i ile( zapewne mało :P) ....tego nikt nie wie:)
Masz do wyboru:
Audi z 2004 roku z 30 tysięcy...
Hyundai z 2009 roku za 30 tysięcy...
Teraz pewnie wybrałbyś Audi bo to po prostu Audi ;p
Ale policz do tego jeszcze z 5 tysięcy dokładki do audi do Hyundaia nic nie dokładasz:)Jeździsz z 5 lat beż dokładki bo co nowe to nowe:) [proszę tu nie porównywać czarnoleskich skuterów do firmówek to całkiem inna bajka i inna kasa;)]
Hyundai jest teraz najlepszą marką( sprzedaż, naprawa, awaryjność, serwis ) nie mówię tego bo se tak wymyśliłem... tak po prostu jest nie ma się co oszukiwać...:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
top-717, masz rację, mój tata stał w tej samej sytuacji. Wybrał Hyundaia, spójrzcie jaką furore robi Hyundai w Stanach, NY itp. :)

[center]Obrazek[/center]

Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 14:00 przez Stasiu2, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
top-717, ja bym nigdy nie wybrał Audi czy VW :lol: Nienawidze ludowozów, nigdy nie kupie Audi czy Vw :wink:
top-717 pisze:
jak ty albo ja będę zarabiał i ile( zapewne mało :P ) ....tego nikt nie wie:)

Uczę się w takim kierunku, w którym jest mało fachowców, a który mnie bardzo interesuje i wiem jaka jest relacja nakładu pracy takiego fachowca do pieniędzy jakie za jej wykonanie zarabia. Np. u mnie przy ciągniku naprawa sterowania kosztowała 5tyś zł, przy czym robili przez dwa dni. No to sorry, ale gdzie zarobisz takie pieniądze? Niech w miesiącu zrobią 10 takich... :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rowan pisze:
top-717, ja bym nigdy nie wybrał Audi czy VW :lol: Nienawidze ludowozów, nigdy nie kupie Audi czy Vw :wink:
top-717 pisze:
jak ty albo ja będę zarabiał i ile( zapewne mało :P ) ....tego nikt nie wie:)

Uczę się w takim kierunku, w którym jest mało fachowców, a który mnie bardzo interesuje i wiem jaka jest relacja nakładu pracy takiego fachowca do pieniędzy jakie za jej wykonanie zarabia. Np. u mnie przy ciągniku naprawa sterowania kosztowała 5tyś zł, przy czym robili przez dwa dni. No to sorry, ale gdzie zarobisz takie pieniądze? Niech w miesiącu zrobią 10 takich... :)

No widzisz ja mówię to co jest:)
To POLSKA i taka prawda:)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Co do hyundaia wyniki mówią same za siebie pierwsze miejsce

http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec ... -2010.html
top-717, pamiętasz pewnie dyskusje na ten temat .

http://www.polskajazda.pl/Profil,Italje ... ster/54034

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna